Gyógyszeres onkológiai kezelés alatt a daganatot támadó gyógyszeres kezeléseket értjük. A műtét után olyankor lehet szükség gyógyszeres onkológiai kezelésre, amikor nagy a kockázata annak, hogy a daganat terjedés révén a vér/nyirokkeringésbe jutott, és így a sikeres műtét ellenére daganatos részecskék maradtak a szervezetben. A kezelés feladata ilyenkor, hogy a szervezetet mintegy kitisztítsa a daganatos részecskéktől. Fontos hangsúlyozni, hogy a daganatok jelentős részénél, az igazán korai eseteknél nincs szükség ilyen kezelésre, és ezeknek az eseteknek az aránya egyre emelkedik a megelőző, szűrő eljárások miatti igazán korai felfedezés és korai műtéti eltávolítás révén. Saját praxisunkban az összes emlőrákos eset mintegy egynegyedénél nem adunk gyógyszeres kezelést. A gyógyszeres onkológiai kezelések a daganatsejtek életműködését befolyásolják. A hatásmechanizmus szerint beszélhetünk kemoterápiáról, hormonterápiáról (= endokrin terápia) és biológiai támadáspontú gyógyszerekről. Valamennyi kezelés befolyással van a daganatsejtek szaporodására, túlélésére, az érbenövésre, terjedési és áttétképző képességére.

Kemoterápia, Hormonterápia, Molekuláris célzott terápia

A kemoterápia hagyományos, tapasztalati úton kifejlesztett, a sejt életműködéseit akadályozó kezelés. A hormonterápia a hormonok hatását változtatja meg, vagy éppen elvonja ezeket a hormonokat a daganattól. A molekulárisan célzott szereket a daganatban életfontos szerepet játszó egy-egy meghatározó molekula támadására fejlesztették ki, bonyolult tudományos kutatómunkával. A daganat genetikai vizsgálatával lehet egy adott daganatnál azt igazolni, hogy melyik lehetséges támadáspont játssza a főszerepet a daganat fennmaradásában.

A gyógyszeres kezelések a vérkeringésbe jutva a szervezet egészében fejtik ki hatásukat. A kemoterápiát általában infúzióban adjuk be, de egyes esetekben tabletta formájában is adagolható. A hormonterápia többnyire szájon át alkalmazott, tablettás kezelés, de olykor injekcióban adják. A molekulárisan célzott szerek a készítménytől függően infúzióban, injekcióban vagy tabletta formájában adagolhatók. Valamennyi kezelésnek lehet mellékhatása (ld. Mellékhatások).

Ha a gyógyszeres kezelésre szükség van, a daganat jellemző tulajdonságaitól függően lehet eldönteni, melyik kezelési módszer a leghatékonyabb az adott esetben. A döntésben elsősorban a szövettani vizsgálat eredménye (ld. Prognózis és Patológiai vizsgálat) nyújthat segítséget.