Mi az immunrendszer? 

Szervezetünk védekező rendszere, megvéd a kórokozóktól, de saját sejtjeinket is elpusztítja, ha azok potenciálisan veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Az immunrendszer specifikus sejtjei a lymphocyták, melyek a T és B sejtek. A rák elleni védekezésben ezek játsszák a kulcsszerepet. Ezen sejtek rendelkeznek olyan receptorokkal, amelyek képesek felismerni a daganatos sejtek felszínén rögzített egyedi, csak az adott sejtre jellemző molekulákat, a sejtspecifikus antigéneket. Ha a lymphocyták ezeket észlelik, elpusztítják a daganatos sejtet. Ami megnehezíti a rendszer működését, hogy a tumorsejtek képesek a T és B sejtek blokkolására, azaz úgymond „elbújnak” az immunrendszer elől. Ez a rejtőzködés, láthatatlanná válás oda vezet, hogy z immunrendszer eltűri daganatsejteket, amely végül engedi azok korlátlan osztódását.

Terápiás lehetőségek

A klasszikus, eddig ismert kemoterápiás szerek az osztódó sejtekre hatnak, így akadályozzák, lassítják a daganat növekedését, elpusztítják azt. Sajnos, mivel nem válogatnak, a szervezet számára is károsak lehetnek, hiszen nem specifikusan csak a tumor sejteket károsítják, hanem az egészséges sejteket is.

A célzott kezelések - a hagyományos terápiákkal szemben - egy meghatározott molekuláris célpontra irányulnak. Ez a célpont általában egy hibásan működő fehérje, molekula, amely többnyire a daganatsejt jelátviteli láncolatában helyezkedik el. A célzott terápiák feladata, hogy a hibásan működő molekula működését gátolják, leállítva ezzel a tumor sejt gáttalan növekedésének és osztódásának folyamatát.

A célzott terápiák egyike az immunterápia

Az immunterápia új kezelési lehetőség, amely a szervezet saját védekező rendszerét segíti, hogy az hatékonyabban fel tudja venni a harcot a ráksejtekkel szemben. Általában kemoterápiával vagy sugárterápiával együtt alkalmazva, kiegészítő kezelésként adják. A módszer még folyamatos fejlesztés alatt áll, de már több rákfajta ellen alkalmazzák eredményesen.

Hogyan hat az immunterápia?

A szervezet által vagy laboratóriumban előállított anyagokat használnak arra, hogy javítsák, illetve visszaállítsák az immunrendszer védő funkcióit. A lényege, hogy a daganat sejt által termelt, az immunrendszert gátló anyagot közömbösítsük az általunk beadott gyógyszerrel (terápiás szer), így aktiválva az immunrendszert.

Az még nem egészen tisztázott, hogy pontosan milyen mechanizmussal gyógyítja az immunterápia a rákot, azonban elméletek már vannak arról, hogyan működhet:

  • leállítja vagy lassítja a rákos sejtek növekedését,
  • segíti az immunrendszert abban, hogy elpusztítsa a rákos sejteket,
  • megállítja a rák terjedését a szervezetben.

Sokfajta immunterápia létezik, néhány ezek közül:

  • monoklonális antitest terápia,
  • nem specifikus immunterápiák,
  • rák vakcinák,
  • onkovírus terápia.

A jövő az immunterápiáé, folyamatosan zajlanak kutatások, fejlesztik azokat a gyógyszereket, amelyek hatásosak lehetnek a ráksejtek ellen. Persze önmagában véve ez sem biztosít minden páciensnél teljes gyógyulást, viszont nagyobb eséllyel kezelhető általa a betegség.