A kemoterápia (mely görögül kémiai kezelést jelent, és röviden sokszor csak "kemó"-nak hívják), lényegét tekintve gyógyszerek használata a daganatos sejteket pusztítása céljából. Hatásának lényege, hogy meggátolja a daganatos sejtek túlélését, szaporodását úgy, hogy egyrészt megöli őket, másrészt gátolja a daganatos növekedést és sejtosztódást. Mivel a daganatos sejtek általában gyorsabban nőnek, és osztódnak, mint az egészséges sejtek, a kemoterápia hatékonyabban elpusztítja őket a legtöbb egészséges sejtnél.

Mivel a kemoterápiás gyógyszerek igen hatásosak, a legtöbb sejtben károsodást okoznak, így a kezelésnek egészséges sejtek is áldozatául eshetnek. Az egészséges sejtek károsodása okozza a kemoterápia mellékhatásait.

Kemoterápiás kezelések különféle típusai

A sejtpusztító hatású szerekkel végzett kemoterápiát standard kemoterápiának, klasszikus kemoterápiának, vagy citotoxikus kemoterápiának hívjuk.
Jó néhány másfajta gyógyszer is létezik azonban a daganatos betegségek kezelésére. Sok új készítményt célzott terápiás szernek nevezünk, mert ezek úgy károsítják a rákos sejteteket, hogy a csak bennük található gének és fehérjék működését gátolják. Mivel ezek a kezelések specifikusan a rákos sejtekre hatnak, kevésbé károsítják az egészséges sejteket, emiatt a klasszikus kemoterápiás kezelésektől eltérő mellékhatásokat okoznak. Ezen túl a daganatellenes kezelések közé tartoznak a hormonkezelések, illetve az immunrendszeren keresztül ható kezelések.

Ma már 100-nál több daganatellenes kezelésre használatos gyógyszer létezik.

Hogyan alkalmazható a kemoterápia a rák kezelésében?

A kemoterápiát különféle módon, különféle helyzetekben lehet használni.

Ezek a következők lehetnek:

 • Egyetlen terápiás lehetőségként, akár a betegség végleges meggyógyítása céljából, pl. heredaganatban, vagy a vér és a nyirok rendszer daganatainak kezelésében, pl. leukémiában, vagy limfómában, ez a gyógyító/kuratív kezelés.
 • Ha a végleges gyógyítás nem lehetséges, akkor a tumoros növekedés kontrollja céljából, ez a tüneti/palliatív kezelés.
 • A daganat okozta tünetek fennállása esetén a panaszok (például a fájdalom) enyhítésére céljából.
 • A sebészi beavatkozás, vagy a sugárterápia előtt a tumor méretének megkisebbítése céljából, ez a műtétet előkészítő, neoadjuváns kemoterápia.
 • A sebészi beavatkozás, vagy a sugárterápia után, abból a célból, hogy a maradék rákos sejteket elpusztítsa, ez az biztosító, adjuváns kemoterápia.
 • Olyan daganatok kezelésére, amely a kezelés után visszatér, ezeket rekurrens daganatoknak nevezzük.
 • Olyan daganatok kezelésére, amelyek a test más részére is átterjedtek, ezeket áttétes/metasztatikus daganatoknak nevezzük.

A kemoterápia célja

A kemoterápia célja függ a kezelt daganat típusától, illetve attól, hogy az mennyire terjedt el a testben. Néha a fő cél az az, hogy minden daganatos sejt elpusztuljon, és a betegség ne térjen vissza. Ha ez nem lehetséges, akkor a kemoterápia célja a daganatos növekedés elnyújtása, és lelassítása.

Ha a kemoterápia elnyújtja, vagy lelassítja a daganatos növekedést, akkor a rák is kevesebb tünetet okoz. A daganatos növekedés lelassítása céljából adott kemoterápiát palliatív kemoterápiának is hívjuk.

A kemoterápia tervezése

Számos daganatellenes gyógyszer a létezik. Azt az orvost, aki a daganatos betegségek gyógyszeres kezelésre specializálódott, onkológusnak hívják, az ő feladata a kemoterápiás kezelés meghatározása.

Néha a gyógyszerek kombinációját kell használni, ez sokszor jobban működik, mint egy szer önmagában.

A kemoterápiás kezelés során alkalmazott gyógyszerek fajtája, dózisa, és adagolási sémája számos faktortól függ.

Ezek a következők lehetnek:

 • A daganat típusa
 • A daganat mérete, elhelyezkedése, és előrehaladottsági foka, amelyet a daganatos betegség stádiumának nevezünk.
 • A beteg kora és általános egészségi állapot
 • Hogyan képes a beteg a mellékhatások elviselésére
 • Egyéb kísérőbetegségek
 • A daganatos betegség kezelésére már alkalmazott kezelése

Hol adják be a kemoterápiát?

A kemoterápia beadására a klinikán, vagy a kórházban kerül sor. Van néhány olyan kezelés is, ahol a beteg a gyógyszert hazaviheti, és otthon kell bevennie.

Milyen hosszú ideig tart a kemoterápiás kezelés?

A kezelés meghatározott ideig tarthat, pl. hat hónapig, vagy egy évig. De tarthat addig is, ameddig klinikai haszna van.

A tradicionális kemoterápiás gyógyszerek nagy részénél a mellékhatások túlságosan súlyosak ahhoz, hogy a kezelést minden nap be lehessen adni. Ezeket a gyógyszereket szünetek beiktatásával használják, így a betegnek van ideje felépülni a következő kezelés előtt. Például van olyan kezelés, ahol az első napon kerül beadásra egy dózis a kemoterápiából, és a következő kezelés előtt három hét szünet van. A két kezelés közti periódust kezelési ciklusoknak nevezzük. Néhány esetben a ciklusok között kevesebb az eltelt idő. Sőt, alkalmazhatók úgynevezett dózisdenz kezelések is, ahol a kezelési ciklusok közötti idő még rövidebb lehet. Ez a kemoterápiás kezelést néhány daganat típus esetén hatásosabbá teheti, de másrészről növelheti a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát.

A fentiek miatt mindig érdemes megbeszélni az onkológussal azt, hogy mi lenne a legmegfelelőbb személyre szabott  kezelési terv.

Hogyan adják a kemoterápiát?

Intravénás kemoterápia.

 • A legtöbb tradicionális kemoterápiás gyógyszert vénába kell beadni. Az orvosok ezt intravénás kemoterápiának nevezik. A kezelés néhány perctől néhány óráig tarthat 
 • Néhány intravénásan adott gyógyszer jobban működik, ha néhány napon keresztül folyamatosan kerül beadásra egy kis pumpával melyet a beteg akár haza is vihet. Ezt a fajta kezelést folyamatos infúziós kemoterápiának nevezzük.

Szájon keresztül alkalmazott kemoterápia.

 • Néhány kemoterápiás kezelés szájon keresztül is alkalmazható, tabletta, kapszula, vagy oldat formájában. A szájon történő kezelés egyre jobban terjed, mert az újonnan kifejlesztett célzott terápiás gyógyszerek nagy többsége szájon át szedendő. Néhány ilyen gyógyszert naponta kell bevenni, de vannak olyanok is, melyeket ritkábban. Pl. van olyan gyógyszer, melyet négy héten keresztül naponta kell bevenni, de aztán két hét szünetet kell tartani.

Injekcióban adott kemoterápia.

 • Bizonyos kemoterápiás kezeléseket izomba vagy bőr alatti zsírszövet beadott injekció formájában alkalmaznak.

Artériába adott kemoterápia.

 • Néha a kemoterápiás kezelést a daganatot ellátó verőérbe (artériába) kell beadni. Így a kemoterápia irányítottan jut el a daganathoz. Az orvosok ezt intraartériális kemoterápiának nevezik.

A hasüregbe adott kemoterápia.

 • Néhány daganat esetén a kemoterápiás szereket közvetlenül a hasüregbe kell beadni. Ez azokban az esetekben válhat szükségessé, ha a daganat a hashártyán terjedt szét. Ilyen daganat lehet például a petefészekrák.

Helyileg alkalmazott kemoterápia.

 • Néhány esetben a kemoterápiás szert bőrre kent krémbe keverve lehet alkalmazni.

Másfajta gyógyszerek a rákos megbetegedések kezelésére

A klasszikus kemoterápiás szerek nagyon fontos szerepet játszanak a legtöbb daganat kezelésében. Ezek a gyógyszerek azonban mind a daganatos, mind pedig az egészséges sejteket károsíthatják. Az elmúlt időszakban azonban számos olyan új gyógyszereket is terveztek, amelyek segítségével néhány daganat specifikusabban kezelhető. Ezek a kezelések másfajta mellékhatásokat okoznak. Az orvosok ezeket az új daganatellenes szereket használhatják önmagukban is, de sokat a klasszikus kemoterápiás kezeléssel együtt kell használni.

Az újabb daganatellenes szerek:

Hormonkezelés: ezek a kezelések a szervezetben található hormonok mennyiségét vagy hatását változtatják meg. A hormonok olyan a molekulák melyeket a szervezet természetes körülmények között is előállít, és különféle sejtek, valamint szervek működését szabályozzák. A hormonkezelést azért használjuk, mert jó néhány daganat növekedését a hormonok szintje szabályozza. Ilyen daganat például az emlő, és a prosztata rák is.

Célzott terápia: ezek a fajta kezelések a daganatos sejtekben található olyan fehérjéket és géneket céloznak meg, gátolnak, melyek a daganatos növekedéshez szükségesek. Ezek a fehérjék és gének az egészséges sejtekben ritkán találhatóak meg. A célzott terápiát másfajta mellékhatásokat okoznak, mint a klasszikus kemoterápia.

Immunoterápia: ez a fajta kezelés a szervezet természetes védekező képességét segíti a daganat ellen való küzdelemben. A szervezet természetes védekező rendszerét immunrendszernek nevezzük, így ezt a fajta kezelést immunoterápiának hívjuk. Az elmúlt időszakban nagyon jelentős fejlődésen ment keresztül az immunoterápia. Úgy tűnik, hogy ez a fajta kezelés egyre fontosabb szerepet fog betölteni a daganatellenes kezelésben.

Dr. Torday László