Az V. Szegedi Emlőrák Szimpózium felvállalta, hogy kampányt szervez a Nemzeti Mammográfiás Emlőszűrő Program támogatása, népszerűsítése érdekében.

A MAMMA MIA Egészséges Emlő Program gondolata az V. Szegedi Emlőrák Szimpózium alkalmával fogant. Akkor kampány indult a Nemzeti Mammográfiás Emlőszűrő Program népszerűsítésére, támogatására, de azóta további témákkal is foglalkozunk. A MAMMA MIA küldetése hozzájárulni az emlőrák leküzdéséhez, a nők teljes körű egészséghez való jogának érvényesítéséhez. Az emlőrák ellenes harc egyik alapvető feltétele a JÓ tájékoztatás, a JÓ tájékozottság. A mozgalom másik célja, hogy módszereivel segítse, hogy az emlőrákos betegek egyenlő eséllyel jussanak hozzá a szükséges magas szintű személyre szabott diagnosztikához, kezeléshez, és az ellátásban részt vállaló szakdolgozók és beteg segítő önkéntesek támogatásához.

EUSOBI Annual Meeting Budapest, 2019 október 3-5.
Lakossági fórum: 2017. 09. 15.
Lakossági fórum videó
Facebook oldalunk

További írásaink

 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Milyen tényezők tükrözik az emlődaganat viselkedését és kezelhetőségét

  Az alábbi jellemzők a műtét előtt elvégzett vizsgálatokkal, vagy az után a műtéti anyag szövettani elemzésével állapíthatók meg. Ezek a tényezők együttesen befolyásolják a betegség lefolyását, önmagában egyik tényező sem ad elegendő információt az adott daganat viselkedéséről.

  Tovább
 • Az emlőrákos betegek ellátásában a műtéti kezelés igen meghatározó. A nagy tapasztalattal rendelkező, nagyszámú beteget ellátó sebészeti-onkológiai centrumokban történő ellátás minden tekintetben kedvezőbb eredményt ad, mint a kisebb, kellő tapasztalattal vagy speciális eljárásokhoz szükséges háttérrel nem rendelkező kórházakban végzett műtét.

  Tovább
 • Az emlőrákkal foglalkozó orvos csoport fontos tagja a szövettani vizsgálatot végző orvos, a patológus. Hozzájárul a diagnózis kezdeti felállításához, a daganat jellemzéséhez, pontos típusának meghatározásához, illetve a stádium megállapításához. A patológus vizsgálata alapján lehet azt megmondani, hogy jól sikerült-e a műtét.

  Tovább
 • Gyógyszeres onkológiai kezelés alatt a daganatot támadó gyógyszeres kezeléseket értjük. A műtét után olyankor lehet szükség gyógyszeres onkológiai kezelésre, amikor nagy a kockázata annak, hogy a daganat terjedés révén a vér/nyirokkeringésbe jutott, és így a sikeres műtét ellenére daganatos részecskék maradtak a szervezetben. A kezelés feladata ilyenkor, hogy a szervezetet mintegy kitisztítsa a daganatos részecskéktől.

  Tovább
 • A sugárkezelés célja, hogy az emlőműtét során az operált emlőben vagy a nyirokcsomókban visszamaradt daganatos részecskéket ionizáló sugárzással (általában nagy energiájú röntgensugárzással) elpusztítsák. Így nagy valószínűséggel elhárul helyi kiújulás veszélye. Emlőműtét, különösen emlőmegtartó műtét után a sugárterápia ma még szerves része a betegség gyógyító ellátásának.

  Tovább
 • Az onkológiai kezelések mellékhatásait számos tényező befolyásolja. Emiatt a kezelések megkezdésekor nem tudhatjuk biztosan, hogy egy adott páciensnél jelentkezik-e mellékhatás, illetve ha igen, milyen erős lesz. Legtöbb betegnél a szokásos mellékhatások jelentkeznek enyhébb vagy súlyosabb formában, máskor mellékhatás nem is jelentkezik.

  Tovább
 • Az emlőrák diagnózis hatalmas megrázkódtatás a beteg számára, melyet a kezelések, a kezelések miatti változások csak súlyosbítanak. A beteg gyógyulása szempontjából a legfontosabb, hogy a megváltozott helyzetben megőrizze azt a testi-lelki harmóniát, mely átsegíti a nehézségeken.

  Tovább
 • Az emlő team-ben olyan szakemberek dolgoznak együtt, akik valamennyien az emlőbetegek ellátásával foglalkoznak. Így jelen van a kivizsgálást végző mammográfus (radiológus), a szövettani, cytológiai minták feldolgozását végző patológus, az emlősebész, az onkológus és a sugárterápiás szakember. A speciálisan képzett és speciális tapasztalatokkal rendelkező szakemberek közösen kidolgozott, elfogadott szakmai elvek alapján tevékenykednek. Az emlő-team legtöbbször nem önálló intézet, hanem több intézet vagy klinika, kórházi osztály munkatársaiból alakult munkacsoport.

  Tovább
 • Az emlőrák hajlam ritkán lehet genetikai eltérés, örökletes gén mutáció következménye. Az örökletes génhiba jelenléte akkor merülhet fel, ha a családban halmozottan figyelhető meg emlőrák, vagy más rosszindulatú daganatok jelentkezése, vagy ha fiatal korban jelentkezik a betegség, esetleg kétoldali.

  Tovább
 • Az immunterápia új lehetőség a daganatok kezelésében, lényege, hogy a szervezet saját immunvédekezését aknázza ki a daganatsejtek elpusztítása érdekében.

  Tovább
 • A szervezett mammográfiás emlőszűrés az emlőrák elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze. Magyarországon immár 10 éve folyik népességi szintű, magas szakmai színvonalú szervezett mellszűrés.

  Tovább
 • A mammográfiás emlőszűrés módszerét az 1970-es években kezdték kidolgozni, és hatásával kapcsolatosan ma már több mint 30 éves túlélési eredmények állnak rendelkezésre. Először úgynevezett randomizált vizsgálatokat végeztek, melyek lényege, hogy egy adott népesség tagjait véletlenszerűen hívták meg mellszűrésre, vagy zárták ki a szűrésből.

  Tovább
 • Sok emberben az első kérdés, amikor szembesül a diagnózissal - legyen szó önmagáról vagy egy családtagról - vajon örökölhető-e az emlődaganat kialakulására való hajlam. Vajon fenyegeti-e a betegség a családtagokat? Az esetek többségében nem genetikai okok miatt alakul ki a betegség, és nem beszélhetünk örökletes emlőrák kockázatról. Az emlőrákok többségénél, még ha van is családi halmozódás, annak egyéb, például környezeti, életviteli, hormonháztartásbeli okai vannak.

  Tovább
 • Riportsorozat a mammográfiáról. Célunk az emlőrák elleni küzdelem leghatékonyabb módszerének, a mammográfiás szűrésnek a népszerűsítése, támogatása volt. A felvételeken a magyarországi nemzeti emlőszűrő program sikeréért felelős vezető szakemberek nyilatkoznak, illetve válaszolnak a szűrő program kapcsán felmerülő legfontosabb kérdésekre. A video sorozat egyúttal kedvcsináló volt a kérdéssel 2013. szeptember 13-án a szegedi Tanulmányi és Információs Központban foglalkozó Laikus Fórumon való részvételhez. 

  Tovább