A szervezett mammográfiás emlőszűrés az emlőrák elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze. Magyarországon immár 10 éve folyik népességi szintű, magas szakmai színvonalú szervezett mellszűrés, melynek egyetlen mutatója nem felel meg az elvárásoknak: a meghívottak kis arányú részvétele a programban.

Az V. Szegedi Emlőrák Szimpózium felvállalta, hogy kampányt szervez a Nemzeti Mammográfiás Emlőszűrő Program támogatása, népszerűsítése érdekében. Ismereteket kívánunk adni az egészséges mellről és a változásokról, amelyek kóros folyamatokhoz vezetnek, a vizsgáló módszerekről, vagy a néha szükséges beavatkozásokról. Azt reméljük, hogy a figyelemfelkeltés révén javul majd a rendszeres mammográfiás szűrésben részesülő nők aránya, ez ugyanis az egyik feltétele az emlőrák leküzdésének.

A kommunikáció szeptember 13-ig az interneten (http://astrojan.hostei.com/mamma/), a facebook-on és a media segítségével zajlott. Az V. Szegedi Emlőrák Szimpózium alkalmával Lakossági Fórumot szerveztünk a szegedi Tanulmányi és Információs Központban (TIK).

Helyszín: TIK SZEGED, ADY TÉR 10.

Időpont: 2013. Szeptember 13.

15−16 óra Új korszak az emlőbetegségek felismerésében (Prof. Dr. Tabár László, Emlődiagnosztikai Központ, Falun, Svédország)

16−17 óra A korai emlőrák ellátása: lehetőségek a radikalitás csökkentésére

  • Kivizsgálás (Dr. Ormándi Katalin, Euromedic Diagnosztikai Központ és SZTE Radiológiai Klinika, Szeged)
  • Műtéti kezelések (Prof. Dr. Lázár György, SZTE Sebészeti Klinika, Szeged)
  • Onkológiai és sugárterápiás kezelések (Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, SZTE Onkoterápiás Klinika, Szeged)

Prof. Dr. Tabár László: Új korszak az emlőbetegségek felismerésében

Dr. Ormándi Katalin: A korai emlőrák ellátása: lehetőségek a radikalitás csökkentésére

Prof. Dr. Lázár György: Műtéti kezelések

Prof. dr. Kahán Zsuzsanna: Onkológiai és sugárterápiás kezelések