Riportsorozat a mammográfiáról. Célunk az emlőrák elleni küzdelem leghatékonyabb módszerének, a mammográfiás szűrésnek a népszerűsítése, támogatása volt. A felvételeken a magyarországi nemzeti emlőszűrő program sikeréért felelős vezető szakemberek nyilatkoznak, illetve válaszolnak a szűrő program kapcsán felmerülő legfontosabb kérdésekre. A video sorozat egyúttal kedvcsináló volt a kérdéssel 2013. szeptember 13-án a szegedi Tanulmányi és Információs Központban foglalkozó Laikus Fórumon való részvételhez. 

A mammográfiás emlőszűrés módszerét az 1970-es években kezdték kidolgozni, és hatásával kapcsolatosan ma már több mint 30 éves túlélési eredmények állnak rendelkezésre. Először úgynevezett randomizált vizsgálatokat végeztek, melyek lényege, hogy egy adott népesség tagjait véletlenszerűen hívták meg mellszűrésre, vagy zárták ki a szűrésből.

Sok emberben az első kérdés, amikor szembesül a diagnózissal - legyen szó önmagáról vagy egy családtagról - vajon örökölhető-e az emlődaganat kialakulására való hajlam. Vajon fenyegeti-e a betegség a családtagokat? Az esetek többségében nem genetikai okok miatt alakul ki a betegség, és nem beszélhetünk örökletes emlőrák kockázatról. Az emlőrákok többségénél, még ha van is családi halmozódás, annak egyéb, például környezeti, életviteli, hormonháztartásbeli okai vannak.