Immunterápia

A Szegedi Akadémiai Bizottság Orvostudományi Szakbizottságának Onkológiai Munkabizottsága Személyre szabott sugárterápia új módszerekkel címmel tudományos ülést szervez.

A Rákgyógyítás Magazin összefoglalót közölt a VII. Emlőrák Szimpózium legfontosabb előadásairól.

A koponyacsont által körülzárt üregben növekvő sejtszaporulatokat nevezzük agydaganatoknak.

A bőrrákoknak 3 nagy csoportja van: a melanoma, a bazálsejtes-, és a laphámsejtes daganat.

A brachyterápia egy lokális besugárzási módszer tumorok elpusztítására, története több mint egy évszázados múltra tekint vissza.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos betegsége. Hazánkban évente 5000-6000 új eset kerül felfedezésre.

A húgyhólyagrák a hólyag falát bélelő sejtek daganatos elfajulása illetve burjánzása révén jön létre.

Immunterápia

Mi az immunrendszer? Szervezetünk védekező rendszere, megvéd a kórokozóktól, de sejtjeinket is elpusztíthatja.

A méhnyakrák a negyedik leggyakoribb daganat a nők körében, összességében a 7. leggyakoribb daganatos megbetegedés.

A petefészekrákok a nőkben előforduló rákféleségek 5%-át teszik ki, kialakulásának gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, a 6. évtizedben a leggyakoribb.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganattípus a férfiak között, hazánkban a második tumoros halálok. Évente 4000 új előfordulást regisztrálnak.

A férfiak tüdőrák halálozása tekintetében Magyarország világelső. Az újonnan felismert esetek aránya az elmúlt 25 évben megduplázódott, jelenleg évente tízezer beteget jelent.

A vastag és végbélrák hosszú folyamat eredményeképp jelentkezik, mely során a vastag- vagy a végbél belső felszínét borító sejtréteg egészséges sejtjei megváltoznak.

Veserákról akkor beszélünk, amikor a vese sejtjei rosszindulatúvá válnak és kontroll nélkül szaporodva daganat alakul ki.

A daganatok szűrése alatt a daganatmegelőző állapot vagy eltérés, illetve a kialakult daganat kezdeti stádiumban történő felismerését értjük.

Az orvosok és a tudósok állandóan új utakat keresnek, hogy jobb ellátást, és kezeléseket tudjanak biztosítani a betegek számára.

A kemoterápia lényegét tekintve gyógyszerek használata a daganatos sejteket pusztítása céljából.

A sugárkezelés az onkológia fegyvertárának egyik legfontosabb eszköze. A daganatos betegek mintegy 50-60 %-a részesül sugárkezelésben betegsége lefolyása során.