Milyen tényezők tükrözik az emlődaganat viselkedését és kezelhetőségét

Az alábbi jellemzők a műtét előtt elvégzett vizsgálatokkal, vagy az után a műtéti anyag szövettani elemzésével állapíthatók meg. Ezek a tényezők együttesen befolyásolják a betegség lefolyását, önmagában egyik tényező sem ad elegendő információt az adott daganat viselkedéséről.

A sugárkezelés célja, hogy az emlőműtét során az operált emlőben vagy a nyirokcsomókban visszamaradt daganatos részecskéket ionizáló sugárzással (általában nagy energiájú röntgensugárzással) elpusztítsák. Így nagy valószínűséggel elhárul helyi kiújulás veszélye. Emlőműtét, különösen emlőmegtartó műtét után a sugárterápia ma még szerves része a betegség gyógyító ellátásának.

Az emlőrákos betegek ellátásában a műtéti kezelés igen meghatározó. A nagy tapasztalattal rendelkező, nagyszámú beteget ellátó sebészeti-onkológiai centrumokban történő ellátás minden tekintetben kedvezőbb eredményt ad, mint a kisebb, kellő tapasztalattal vagy speciális eljárásokhoz szükséges háttérrel nem rendelkező kórházakban végzett műtét.

Az onkológiai kezelések mellékhatásait számos tényező befolyásolja. Emiatt a kezelések megkezdésekor nem tudhatjuk biztosan, hogy egy adott páciensnél jelentkezik-e mellékhatás, illetve ha igen, milyen erős lesz. Legtöbb betegnél a szokásos mellékhatások jelentkeznek enyhébb vagy súlyosabb formában, máskor mellékhatás nem is jelentkezik.

Az emlőrákkal foglalkozó orvos csoport fontos tagja a szövettani vizsgálatot végző orvos, a patológus. Hozzájárul a diagnózis kezdeti felállításához, a daganat jellemzéséhez, pontos típusának meghatározásához, illetve a stádium megállapításához. A patológus vizsgálata alapján lehet azt megmondani, hogy jól sikerült-e a műtét.

Az emlőrák diagnózis hatalmas megrázkódtatás a beteg számára, melyet a kezelések, a kezelések miatti változások csak súlyosbítanak. A beteg gyógyulása szempontjából a legfontosabb, hogy a megváltozott helyzetben megőrizze azt a testi-lelki harmóniát, mely átsegíti a nehézségeken.

Gyógyszeres onkológiai kezelés alatt a daganatot támadó gyógyszeres kezeléseket értjük. A műtét után olyankor lehet szükség gyógyszeres onkológiai kezelésre, amikor nagy a kockázata annak, hogy a daganat terjedés révén a vér/nyirokkeringésbe jutott, és így a sikeres műtét ellenére daganatos részecskék maradtak a szervezetben. A kezelés feladata ilyenkor, hogy a szervezetet mintegy kitisztítsa a daganatos részecskéktől.

Az emlő team-ben olyan szakemberek dolgoznak együtt, akik valamennyien az emlőbetegek ellátásával foglalkoznak. Így jelen van a kivizsgálást végző mammográfus (radiológus), a szövettani, cytológiai minták feldolgozását végző patológus, az emlősebész, az onkológus és a sugárterápiás szakember. A speciálisan képzett és speciális tapasztalatokkal rendelkező szakemberek közösen kidolgozott, elfogadott szakmai elvek alapján tevékenykednek. Az emlő-team legtöbbször nem önálló intézet, hanem több intézet vagy klinika, kórházi osztály munkatársaiból alakult munkacsoport.