Az emlőrák diagnózis hatalmas megrázkódtatás a beteg számára, melyet a kezelések, a kezelések miatti változások csak súlyosbítanak. A beteg gyógyulása szempontjából a legfontosabb, hogy a megváltozott helyzetben megőrizze azt a testi-lelki harmóniát, mely átsegíti a nehézségeken.

Sok betegnek a jó közérzethez az kell, hogy dolgozhasson, közösségbe mehessen, korábbi életvitelét folytassa. Mások éppen az egyedüllétet kívánják, és hogy csak magukkal foglalkozzanak. Mindig egyénileg kell mérlegelni, melyik megoldás a legkedvezőbb, sokszor persze az anyagi meggondolások döntik el a kérdést.

Elsők között említjük a beteg egyéniségének megfelelő lelki támogatás fontosságát, amire kezdettől fogva szükség van. Ebben a legfontosabb szerep a családnak jut. A rokonok, barátok, munkatársak bátorítása, segítsége is sokat jelent. Emellett nagy feladat hárul természetesen a beteggel foglalkozó sebészre, onkológusra, a háziorvosra illetve egészségügyi szakszemélyzetre. Ritkán pszichiátriai vagy pszichológusi segítségre is szükség lehet.

Az emlőműtétet követően gyógytornász mutatja meg azokat a gyakorlatokat, amikkel javítható az operáció miatt esetlegesen kialakuló duzzanat, fájdalom, izomgörcs vagy izom merevség. Amennyiben ennek elsajátítása nem sikerül elsőre, vagy további tanácsokra van szüksége, a beteg az onkológiai kezelés alatt is kérheti a gyógytornász segítségét.

Egy másik jelentős probléma lehet a mell megváltozott nagysága, esetenként hiánya. Ez az esztétikai hatáson kívül fizikailag is problémát jelenthet a megváltozott terhelés révén. Ebben segíthet speciális melltartók és szilikonos protézisek használata, melyeket a sebész vagy az onkológus receptre is felírhat.

A nők számára a haj elvesztése nagy traumát jelenthet. Ennek megelőzésére szoktuk ajánlani a paróka mihamarabbi kiválasztását, ami a kemoterápiás kezelések után általában 3 héttel, viszonylag hirtelen jelentkező, ideiglenes hajvesztést elkendőzi. A paróka receptre felírva speciális üzletekben illetve egyes fodrászüzletekben is beszerezhető.  

 

A Mellrákinfó EgyesületrőlMI k

Kik vagyunk?

Röviden válaszolva: ÉRINTETTEK.

Hosszan válaszolva: KETTŐS KÜLDETÉST FELVÁLLALÓ ÖNKÉNTESEK.

Igen, a küldetésünk kettős, mert ahol csak lehet, hangoztatjuk az önvizsgálat fontosságát, illetve, ha valamelyik NŐ társunk érintett lesz, akkor mellette állunk, átadjuk neki a tapasztalatainkat, hogy segítsünk átvészelni az általunk már megtapasztalt nehéz időszakot.

Valóban, akik a fotón vagyunk és akik üzemeltetjük ezt a weblapot, mi mind érintettek vagyunk, mindannyian átmentünk a mellrákon, és itt vagyunk, hogy segítsünk NEKED is!

Tudjuk, hogy nincs két egyforma NŐ, így nincs két egyforma eset sem, de hidd el, ha érintett vagy, nem kell mindent saját Magadnak kitalálni, segítünk Neked, mert ismerjük az élet ezen nehéz szakaszát. Az ember egyik jellemző tulajdonsága az, hogy főleg attól kér és fogad el tanácsot, aki már végigjárta azt az utat, amelyre ő még éppen csak rálépett.

Tudjuk, hogy félsz, tudjuk, hogy nem könnyű beszélned róla, tudjuk, hogy legszívesebben titokban tartanád, de tudnod kell, hogy EGYÜTT KÖNNYEBB!

Akkor fordulj hozzánk, ha…

  • ...elakadtál, és nem tudod, hogyan tovább
  • ...bátorítást, biztatást szeretnél
  • ...támogatást szeretnél ahhoz, hogy elhidd, a mellrák után is van élet
  • ...fontos vagy magadnak, mert Te fontos vagy nekünk
  • ...hiteles forrásból szeretnéd megtapasztalni mellrákon átesett nők erejét és életörömét!

Mert együtt könnyebb!

MI csoport