Lakossági Fórum a Szegedi Emlőrák Szimpóziumon 2015. szeptember 11.

Örökletes-e az emlőrák hajlam? Mi a haszna a szűrőprogramnak? Milyen a helyreállító emlőműtétek magyarországi helyzete? E kérdések kerültek a középpontba azon a 2015. szeptember 11-i lakossági fórumon, amely a Szegedi Emlőrák Szimpózium egyik kiemelt rendezvénye.

Az emlőrák hajlam ritkán lehet genetikai eltérés, örökletes gén mutáció következménye. Az örökletes génhiba jelenléte akkor merülhet fel, ha a családban halmozottan figyelhető meg emlőrák, vagy más rosszindulatú daganatok jelentkezése, vagy ha fiatal korban jelentkezik a betegség, esetleg kétoldali. A génhiba kimutatása speciális felszereltséget, hátteret kíván, és megbízhatóan csakis úgynevezett akkreditált, vagyis a vizsgálatra alkalmas laboratóriumban lehetséges. A vizsgálathoz a mintavétel viszonylag egyszerű (lehet például szájnyálkahártya kenet vagy egyszerű vérvétel), hiszen az eltérés örökletes esetben a szervezet minden sejtjében jelen van.

Mit lehet tenni, ha a vizsgálat eltérést mutat? Nos, az intézkedés mindig gondos megfontolást igényel, és a döntés végül mindig az eltérést hordozó egyén illetve család számára legelfogadhatóbb legyen. Olykor ez csak fokozott figyelem és szűrővizsgálatok alkalmazása, máskor akár műtéti beavatkozás is lehet a daganatra hajlamos szervek megelőzést szolgáló eltávolításával. A kérdés mindig óvatos megfontolást, és több szakemberrel (genetikus, onkológus, sebész, pszichológus stb.) történő konzultációt igényel. Ideálisan a nagyobb centrumokban speciális bizottság foglalkozik a profilaktikus (megelőzést szolgáló) műtét kívánságával jelentkező egyének ellátáásával.

Ritkán, és csakis alapos indokkal kerül sor az emlők profilaktikus (megelőzést szolgáló) eltávolítására. Ha mégis ez a legmegnyugtatóbb megoldás a beteg számára, akár ez is igénybe vehető. Az emlők helyreállítására, pótlására ma már számos műtéti megoldás létezik. Ugyanakkor a jogi-etikai kérdések szabályozása terén még sok a tennivaló.

Videó