A brachyterápia (közeli besugárzás, belső besugárzás, üregi besugárzás) az egyik legrégebbi, lokális besugárzási módszer tumorok elpusztítására, melynek története több mint egy évszázados múltra tekint vissza.
Klinikánkon az úgynevezett HDR (nagy intenzitású) technikát alkalmazzuk, amely során egy katéteren keresztül nagy intenzitású sugárzó izotópot juttatunk a kezelendő szervbe/szövetbe vagy annak közvetlen közelébe, egy rövid, általában pár perces időintervallumban. A brachytherápia lehetőséget biztosít az ellátandó céltérfogat nagy dózisú besugárzására, miközben a környező ép szövetek (védendő rizikó szervek) csak kis dózisterhelést kapnak.
A kezelés során először az adott tumor típushoz, illetve térbeli elhelyezkedéshez legmegfelelőbb műszerek kiválasztása történik meg, majd következik azok behelyezése/felhelyezése. Ezt követően CT vagy MR vizsgálat történik, amely alapján elkészül a besugárzási terv, illetve a képalkotás segítségével ellenőrizzük a behelyezett műszer megfelelő pozícióját. Ezután történik meg a tényleges kezelés. A kezelés végeztével az izotóp visszakerül a biztonsági konténerbe. A beavatkozás végeztével sem a beteg, sem pedig környezete nincs kitéve további sugárterhelésnek. A brachytherápia minden lépése szigorú, nemzetközileg elfogadott minőségbiztosítási rendszer követelményei szerint történik.
A kezelések száma indikációtól függően változik. A Klinikánkon legnagyobb számban alkalmazott nőgyógyászati daganatok ellátása során általános a 2-4 alkalom. A művelet az esetek nagy részében teljesen fájdalommentes, de szükség esetén van lehetőség a fájdalom csillapítására. Az eljárás más technikákkal összehasonlítva kevesebb mellékhatással jár, hiszen itt csak azt a kis térfogatot látjuk el hatásos dózissal, amely a daganat elpusztítása céljából szükséges. A kezeléssel összefüggésben a beteg életvitele nem változik.
A nőgyógyászati daganatok ellátása mellett Intézetünkben elsősorban tüdő és fej-nyak daganatok üregi sugárkezelését végezzük, a közeljövőben pedig a prosztata daganatok brachytherápiájának bevezetését tervezzük. A korszerű infrastrukturális háttér segítségétével számos egyéb daganattípus ellátására is lehetőség van brachytherápia segítségével.

Összeállította: Nagy Zoltán, Dr. Végváry Zoltán